Subtension

March 15, 2023

SUBTENSION

Jeden z hostí prvého Paffíčka venovaného zvuku vo filme sa predstaví v samostatnej sekcii v Piatok o 19:15. V hodinovom programe ťa čakájú ukážky jeho tvorby najmä pre film, video a reklamné projekty, o ktorých sa pobaví s moderátorom Pavlom Hubinákom.

Mário Dočekal, známy ako Subtension, patrí k najúspešnejším drum & bass producentom v našich končinách. Napriek mladému veku sa už stihol zapísať do histórie svetových DnB labelov ako Ram Records, Critical Music, Neosignal, Renegade Hardware, Cause 4 Concern alebo Invisible (VISION). Jeho skladby sa objavujú v DJ setoch od umelcov ako Pendulum, Noisia, Amon Tobin (Two Fingers), Mefjus, Roni Size a mnoho ďalších. So svojim projektom vystupoval v USA a takmer všetkých Európskych krajinách.

Je tiež dvojnásobným laureátom ceny Radio_Head awards, kde si prevzal sošky za najlepšiu elektronickú nahrávku v rokoch 2018 a 2021.

Štúdium filmového zvuku ovplyvnilo jeho hudobnú tvorbu a v jeho skladbách často experimentuje aj s filmovými atmosférami a ruchmi. Okrem toho, že sám tvorí, hudobnú produkciu učí aj ďalších ľudí vo vlastnej škole LFO, ktorú založil spolu s producentmi Yankom Králom a Gabannom.

V covidovom období prešiel zmenou, keď si odskočil od svojho typického drum'n'bassového štýlu a vstúpil do vôd experimentálnejšej tvorby a downtempových rytmov. Posledné EP Stranger z roku 2021, ktoré v dvoch prípadoch pracuje aj s obrazom, zhmotňuje tento prerod jeho pohľadu na tvorbu hudby. Skladby miestami evokujú až fiktívny soundtrack k filmu ozvlášť v titulnej inštrumentálke End Credits.

Subtension vo svojom hodinovom programe predstaví krátku históriu a kľúčové momenty filmovej hudby a používania zvuku, typy filmového zvuku a prepojenie filmového ruchu s hudbou, filmovú reč vyjadrenú zvukom, naratív a storytelling (praktické ukážky ako dokáže hudba meniť kontext obrazu) a zvukovú štylizácia/experimentálny filmový zvuk/synestézia.


Videoklip na skladbu Tween Wave 130 (rok 2021), ktorý bol súčasťou rovnomenného singlu na nemeckej značke NEU

https://www.youtube.com/watch?v=y6uN8OGNMj8

Opera Snímka obrazovky 2023-03-15 193317 docs.google.com

sub2

Opera Snímka obrazovky 2023-03-15 193231 docs.google.com

Opera Snímka obrazovky 2023-03-15 193256 docs.google.com






Uverejnené: March 15, 2023

Buď v obraze

Neboj, nebude plná schránka. Sme radi ak stihneme poslať jeden mail za rok.

Alebo nás sleduj na sociálnych sieťach: